Uitstappen rond Pakostane

In de omgeving Pakostane zijn 2 echte authentieke en historische steden: Zadar en Sibenik. Ze bieden een interessant inzicht in het Kroatische cultureel erfgoed. Ook de natuur rondom Pacostane is prachtig. Cornati National Park, een groep van circa 140 eilanden en Krka National Park, vernoemd naar de rivier de Krka dat het omsluit, zijn de 2 beste voorbeelden.


Het oude centrum van Zadar ligt op een schiereiland en is te bereiken via een voetgangersbrug. De kerk van St. Donatus, het Forum Romanum en de kathedraal van St. Anastasia’s zijn een bezoek waard.

Op de laan op het schiereiland kunt u 2 buitengewone kunstwerken vinden. Het zee orgel en een monument dat werkt met zonne-energie genoemd: “groeten aan de zon”.


De open zee en de eilanden zijn bereikbaar vanaf de 300-1200 meter brede en 10 km lange Šibenik Bay, door het smalle, kronkelende kanaal. Hoewel de kuststrook van de Sibenik gebied komt slechts een paar kilometer landinwaarts, aan de Trtar bergketen en Mt. Svilaja in het zuid-oostelijk deel, 66% van de bevolking woont hier. Na de Tweede Wereldoorlog onderging zeer snelle verstedelijking. Bijna alle fabrieken, zakelijke activiteiten en de economische kracht van Sibenik County is hier geconcentreerd.

Deze regio wordt gekenmerkt door kalkstenen bergkammen, kleine valleien (Gornje en Donje polje) en plateaus, die de basis voor de landbouw zijn. Vegetatie is vooral sparren in het achterland en maquis op de kustgebieden en op de eilanden. De regio Šibenik heeft een karakteristiek en mediterraan klimaat met warme zomers gekoeld door de maestral wind en droge winters.

Sibenik, de oudste inheemse Kroatische stad aan de Adriatische Zee, is gelegen in de meest beschermde natuurlijke haven, in het centrum van de oostelijke kust van de Adriatische Zee, aan de monding van de prachtige Krka rivier, op de bronnen van de rijke geschiedenis van Kroatië, waarschijnlijk in de plaats waar een deel van de oorspronkelijke Kroatische kolonisten voor het eerst de blauwe zee zagen, zo grillig als ze mooi is, dat hen zowel beschermde en verdedigde, gevoed heeft en verzorgde voor zo lang als ze zich konden herinneren. Vandaag heeft Šibenik 47.274 inwoners (2011) en is de hoofdstad, evenals de culturele, educatieve, bestuurlijke en economische centrum van de provincie Sibenik en Knin.

Toerisme begon langzaam te verschijnen op de Kornati tijdens de jaren zeventig. Dat is de tijd waarin de grootste veranderingen in de levens van de Kurnatari trad, ook de veranderingen hadden een sterke invloed op het uiterlijk van de Kornati. De jongere generaties ging naar scholen in steden, waar ze ook een baan vonden. Begrijpelijk, dat resulteerde in de verwaarlozing van schapendrijven en landbouw in het algemeen op de Kornati.

Het enige gewas vandaag gekweekt op begroeide velden, zijn olijven, omdat het de minste inspanning vereist. Toch, is het lang niet zo overvloedig als het vroeger was. Er is slechts een kleine wijngaard links op de Kornati, in een veld boven Špraljin stan in de buurt van Suha punta.

Het massaal gebruik van motoren op boten en met name het optreden van een snelle motorboot, werd Kornati veel toegankelijker. Je kan minder tijd op de Kornati besteden aan landbouw – je kan nu naar de Kornati en terug naar huis in een dag. Echter, de Kurnatari draaiden om naar het toerisme en de Kornati huizen werdene aangepast voor de toeristen. Er zijn ongeveer twintig restaurants geopend op de eilanden en de Kornati werden een sterk merk, vooral in het aantrekken van veel zeilers en vakantiegangers.

Krka National Park ligt in Sibenik Knin, en beslaat een totale oppervlakte van 109 km² van de mooiste delen van de rivier de Krka, en de benedenloop van de rivier de Čikola. Het nationale park is een uitgestrekt en voornamelijk onveranderd gebied van uitzonderlijke natuurlijke waarde, met inbegrip van één of meer behouden of onbeduidend veranderde ecosystemen. Het doel van het park is in de eerste plaats aan de wetenschap, cultuur, educatie en recreatie te dienen, terwijl de toeristische activiteiten ook zijn ingevoerd voor haar bezoekers.

Inclusief het ondergedompeld deel van de rivier aan de mond, de Krka rivier is 72,5 km lang, waardoor het de 22e langste rivier in Kroatië is. Hij ontspringt in de uitlopers van de Dinara bergketen, 2,5 km ten noordoosten van Knin. Met zijn zeven watervallen en een totaal verval in de hoogte van 242 m, is de Krka een natuurlijk wonder. De travertijn watervallen van de rivier Krka zijn de fundamentele fenomenen van deze rivier.