De open zee en de eilanden zijn bereikbaar vanaf de 300-1200 meter brede en 10 km lange Šibenik Bay, door het smalle, kronkelende kanaal. Hoewel de kuststrook van de Sibenik gebied komt slechts een paar kilometer landinwaarts, aan de Trtar bergketen en Mt. Svilaja in het zuid-oostelijk deel, 66% van de bevolking woont hier. Na de Tweede Wereldoorlog onderging zeer snelle verstedelijking. Bijna alle fabrieken, zakelijke activiteiten en de economische kracht van Sibenik County is hier geconcentreerd.

Deze regio wordt gekenmerkt door kalkstenen bergkammen, kleine valleien (Gornje en Donje polje) en plateaus, die de basis voor de landbouw zijn. Vegetatie is vooral sparren in het achterland en maquis op de kustgebieden en op de eilanden. De regio Šibenik heeft een karakteristiek en mediterraan klimaat met warme zomers gekoeld door de maestral wind en droge winters.

Sibenik, de oudste inheemse Kroatische stad aan de Adriatische Zee, is gelegen in de meest beschermde natuurlijke haven, in het centrum van de oostelijke kust van de Adriatische Zee, aan de monding van de prachtige Krka rivier, op de bronnen van de rijke geschiedenis van Kroatië, waarschijnlijk in de plaats waar een deel van de oorspronkelijke Kroatische kolonisten voor het eerst de blauwe zee zagen, zo grillig als ze mooi is, dat hen zowel beschermde en verdedigde, gevoed heeft en verzorgde voor zo lang als ze zich konden herinneren. Vandaag heeft Šibenik 47.274 inwoners (2011) en is de hoofdstad, evenals de culturele, educatieve, bestuurlijke en economische centrum van de provincie Sibenik en Knin.

Categories: stedentrips

0 Comments

Laat een reactie achter

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *